PROMOSITERBARU

Tuesday, April 17, 2018

Zulaikha
TEASER #1


"Pukul berapa datok Harimau..."
Sayup-sayup kedengaran suara Auni dan Aulia bermain. Hani senyum sendiri. Sudah seminggu tiada apa-apa gangguan yang terjadi. Majlis doa selamat dan bacaan Yassin tetap akan di teruskan minggu hadapan. Dia kembali sibuk memasak di dapur. Khairul sudah ke tempat kerja. Mujur juga masih cuti sekolah dapatlah Auni dan Aulia membantunya mengemaskan rumah.
Sampah yanh telah di ikat di bawa ke belakang rumah. Di belakang rumah ada pokok getah yang sudah tua. Tiba-tiba mata Hanj terpandang sesuatu. Ada kelibat sepasang suamj isteri di belakang rumahnya. Berhampiran pokok getah.
"Siapa tu?"
Jerit Hani. lelaki dan wanita separuh usia itu cuma memandang Hani tanpa perasaan. Baru Hani sedar pakaian keduanya tak ubah seperti pakaian orang dahulu.
Hani melangkah mendekati namun sekelip mata keduanya hilang.
"Ya Allah apa pulak ni. Takkan perasaan aku sahaja kut. Siang hari ni ada hantu ke?"
Terdetik tiba-tiba dalam hati Hani. Cuba di jejak bayang keduanya namun langsung tak kelihatan sehinggalah Hani tiba di sebuah telaga lama yang di tutup dengan penutup zink di atasnya.
Hani terasa berdebar. Entah kenapa dia bagai merasai suatu kehadiran asing di sini. Bagai dirinya sedang di perhatikan.
"Hani..."
satu suara menyapa. Hani berpaling. Alangkah terkejutnya melihat seorang wanita separuh usia sedang memandangnya. Wanita itu memakai kebaya berwarna kelabu dan berkain batik lepas. Anehnya kainnya labuh menutupi rumput bagai dia sedang di awangan.
"Hani..."
"Mak cik ni siapa?" Soalnya. Langit petang mula kelam mungkin seketika lagi hujan mahu turun. Di langit juga ada awan merah. Rembang senja mula muncul.
"Kau mungkin tak kenal aku tapi aki mengenalimu...Hani...usir dia dari sini. Patahkan dendam yang menguasai hati. Tolong Hani...cuma kau yang mampu mengusir dia."
"Apa yang mak cik cakap ni...saya tak faham..."
Tiba-tiba wanita itu memandang tajam ke belakang Hani.
"Zulaikha...kembalilah ke alam mu...mereka tak bersalah."
Hani cepat-cepat memandang ke belakang tapi tiada siapa yang ada.
"Mak cik cakap dengan siapa?" Soal Hani.
"Tu...di belakang kau...dia sedang memandang. Pergilah Zulaikha..di sini bukan lagi tempat kau. ."
Tiba-tiba bunyi sesuatu yang mengerikan
Bunyi hilaian ketawa. Zulaikha kecut. Di pandang wanita tua itu lagi.
"Kemari nak...mak cik ada sesuatu ingin ditunjukkan..."

Teaser #2

Hari demi hari makin kerap gangguan demi gangguan yang Khairul terpaksa hadapi.
semalam waktu tukang mesin potong rumput datang ke runmah, cuma separuh sahaja yang dapat di potong. Selebihnya dia minta diri untuk pulang tergesa-gesa. Hari ini barulah Khairul tahu lelaki separuh usia itu demam bila dia nampak sesuatu sedang bertenggek di bahagian atap dapur rumah agam ini. Lembaga itu memandang dia dengan wajah yang mengerikan.
Atas saranan dari Adli, Khairul bertemu Imam Alias yang sejak kecil menetap di kampung ini. Kata Adli mungkin Imam Alias boleh membantu.
"Jadi kamulah sekarang yang tinggal kat rumah tu?"
Imam Alias memandang lelaki lingkungan 30an di hadapannya ini. Lelaki ini datang bersama Rasul.
"Ya saya imam. Rumah itu di wariskan kepada saya lama dah. Turun temurun dari nenek moyang saya dahulu."
Khairul berikan penjelasan.
"Kamu ini anaknya Hamdan?"
Khairul angguk. Imam Alias tersenyum.
"Hamdan tu kawan aku dari kecik lagi."
Sekali lagi Khairul terkejut. Menurut abahnya lelaki itu tak pernah tinggal di sini.
"Maksud imam?"Soalnya.
"Aku dengan arwah abah kamu tu berkawan sampai remaja. Lepas tu dia menghilang sampailah sekarang aku tak pernah jumpa dia dah."
Khairul semakin pelik.
"Tapi arwah abah cakap abah tak pernah tinggal kat rumah itu."
Imam Alias ketawa.
"Abah kamu cuma tinggal sekejap saja di situ. Kemudian dia tinggal bersama nenek saudaranya di hujung kampung ini. Khairul...tak ada siapa yang berani tinggal di rumah agam itu."
Imam Alias tarik nafas panjang. Di helanya perlahan. Mungkin sudah sampai masanya dia bercerita pada pewaris rumah ini.
"Pak Imam macam tahu sesuatu. Apa sebenarnya yang terjadi di rumah itu sampai arwah abahpun tak nak tinggal disitu."
Dia nak sangat tahu apa sebemarnya yang terjadi. Apa yang menyebabkan rumah itu kosong berpuluh-puluh tahun. Dahulu, bila di tanykan hal ini kepada arwah abahnya lelaki itu hanya senyap.
"Rumah itu sudah beberapa kali mahu di robohkan tetapi sampai sekarang sedikitpun rumah tu tak terjejas. Aku nak bercerita akupun tak lahir lagi masa kisah ini jadi. Tapi arwah datuk aku dengan moyang kamu dulu berkawan baik. Malah kunci rumah itu sebelum ini di jaga datuk aku sampailah dia meninggal dan kembali di serahkan pada warisnya. Kamu tahu Khairul...kamulah satu-satunya waris tok Wangsa. Sebab itu aku rasa benda tu cari kamu."
Khairul semakin tak faham.
"Apa maksud imam?"
Matanya tajam memandang Imam Alias. Dia tahu kini rahsia yang ingin dia dengar selama ini ada pada lelaki separuh usia ini.
"Lama dahulu..."
Imam Alias memulakan kisah.
Adli dan Khairul tekun mendengar
"Kisah ini di ceritakan sendiri datuk aku pada aku. waktu tu aku kecik lagi. Rumah yang kamu duduk tu adalah kawasan larangan bermain. Dulu-dulu mana ada jalan raya. Rumah tu sebenarnya di atas bukit kalau di lihat dari sini."
Imam Alias merenung ke luar jendela. Cuba mengutip apa yang di ingatnya lewat usianya yang semakin menghampiri kematian. Namun setiap kisah yang di ceritakan di rumah agam itu dia tak pernah lupa walau secebis pun. Sebenarnya dia juga menanti pewaris rumah agam itu untuk di serahkan sesuatu. Sesuatu yang menjadi amanah pada dirinya buat sekian lama.
Imam Alias memandang sekejap pohon kelapa yang bergoyang di tiup angin dari jendela yang terbuka luas.
"Kisahnya berlaku kira-kira seratus tahun yang lalu..."
Adli dan Khairul tekun mendengar. Dada Adli berdebar kencang....
"Kamu pernah dengar dengan nama Zulaikha?"
Mata imam Alias tajam meleret ke arah Khairul.
Serta merta Khairul teringat sekeping potret besar yang tergantung di bilik tidur utama. Di bawahnya tertulis nama Zulaikha dengan aksara jawi.
"Saya tak kenal pemilik nama itu tapi...ada sebuah potret yang tak dapat di buka tergantung di dalam bilik saya. Di bawa itu ada tertulis nama Zulaikha dalam tulisan jawi."
Masakan Khairul lupa pada potret wanita cantik itu tapi entah kenapa dia bagai takut mahu memandangnya. Setiap kali potret itu di pandang romanya meremang.
"Ya dia lah Siti Zulaikha...yang menjadi punca segala rahsia rumah itu. Dengar baik-baik apa yang aku nak ceritakan..."
No comments:

Post a Comment