PROMOSITERBARU

Sunday, June 4, 2017

Samudera Indah Nian422 pages
Published November 2009 by Jemari Seni Publishing
.

* * * *

Nukilan pertama Mazni Darwisya – Samudera Indah Nian – berlatarbelakangkan Pangkalan TLDM Lumut. Kuatkah Yasmin pabila dilambung samudera hati...? Berjayakah Amru mengemudi bahteranya? Biarlah Mazni Darwisya yang menjawabnya!

Sinopsis:

Ibarat setianya Ali pada Fatimah

Ibarat kasihnya Muhammad pada KhadijahItulah yang Yasmin Nur Raihan impikan dalam perkahwinannya bersama Amru walau ikatan mereka diatur keluarga. Yasmin berharap Amru menjadi pendampingannya dunia akhirat. Pada Yasmin cinta kasih dan sayang mampu disemai dipupuk. Berbeza bagi Leftenan Komander Amru Iskandar, hakikat jodohnya bersama Yasmin sukar diterima . Lantas diletakkannya syarat pada malam pertama mereka. Yasmin akur malah bersyukur. Padanya Amru bagai seorg sahabat yg baru dikenalinya.Segalanya berubah apabila Yasminmenapak buat kali pertama bercuti ke rumah Amru di Lumur. Entah bila pula timbulnya rasa rindu dan sayang di hati Amru; sikap dan keramahan Yasmin telah mengikat hati Amru pada wanita itu. Belum sempat diluahkan rasa hati, segalanya bertukar tragedi apabila Leftenan Maya Athira hadir antara mereka. Tidak seperti perempuan yg suka menyerah, Yasmin nekad mempertahankan rumah tangganya. Tetapi Amru... bagaimana?Samudera itu indah... sepertimana indahnya cinta yg kita kemudin... ~Amru Iskandar

Berikut ialah komen pembaca tentang novel ini:


Seperti kisah benar seseorang semasa membaca kisah Leftenan Komander Amru Iskandar dengan pasangannya Yasmin Nur Raihan Binti Abdullah. Rupa-rupanya kisah sebahagiannya adalah benar mungkin dalam kehidupan seorang tentera/pasangan tentera dan perkahwinan kenalan penulis. Selebihnya adalah olahan imaginasi penulis. Itu yang penulis maklumkan diakhir nokhtah.

Sebegitu jelas penulis melakarkan kehidupan tentera laut buat kita sedar beratnya tanggungjawab mereka. Mereka berdepan dengan musuh, kerenah kakitangan yang tidak disiplin, kepincangan rumahtangga. Paling terkesan adalah pengorbanan pasangan dan keluarga yang kerap kali ditinggalkan berbulan-bulan atau bertahun-tahun demi tugas menjaga negara.

Kisah Amru-Yasmin adalah kisah perkahwinan yang dirancang orang tua. Perkahwinan yang tiada rasa cinta. Silapnya Amru, di malam pengantin telah meletakkan syarat dalam perkahwinan. Selama setahun sekiranya mereka tidak dapat menerima satu sama lain, mereka akan berpisah. Ku kira syarat kedua adalah syarat seorang lelaki dayus, membenarkan isteri yang dinikahi menjalin hubungan dengan lelaki lain selain hubungan kerja. Dushh, terus hilang rasa respect pada Leftenan Amru.

Perkahwinan jarak jauh. Seorang di KL seorang di Lumut. Walaupun berjauhan dan diberi kebebasan sebegitu, Yasmin tidak ambil peluang menduakan suaminya. Bukan tiada yang menggoda, jejaka Singapura yang cuba berkali-kali mencurahkan kasih ditolaknya. Yasmin cuba mengenali Amru dan percutian 2 minggu di Lumut telah memancing perhatian Amru buat si isteri. Amru terkesan dengan kecantikan, keramahan dan air tangan Yasmin. Seolah-olah membaca travelog pasangan bahagia, terasa teringin hendak bercuti ke Lumut dan Pulau Pangkor menikmati pemandangan laut dan kesedapan makanan yang terhidang di sana. Kecur liur dengan ikan gerut bakar. Fuh!

Itu cerita bahagia mereka sebelum semuanya hambar, tawar, kelat. Amru di tangkap basah dengan Maya, perempuan gedik yang telah lama jatuh hati padanya. Rakan sejawat yang suka-suka langgar peraturan tentera. Tentera mana boleh kahwin dua, bukan dia tak tahu. Tapi dengan cara tangkap basah dia boleh kahwini Amru, dipasangnya perangkap sewaktu Yasmin bertugas di Jepun.
Amru yang telah mula jatuh cinta dengan Yasmin bagai terhalang kasihnya dengan peristiwa fitnah dan degilnya Yasmin menerima Amru buat pembaca pun tension. Makin menjerut rasa pabila Yasmin bertemu kembali kekasih lamanya yang telah duda. Ikutkan kisah Amru-Yasmin menarik tetapi Cik Pah rasa kisah sahabat Amru lagi menarik.

Dalam mereka dok tarik tali, semasa Min terdail nombor telefon Amru dan berjanji nak keluar temankan Amru uruskan hal kerja dia tu ingatkan ada adegan menangis jejak kasih atau romantika de amor. Berbulan-bulan tak jumpa. Malangnya hambar. Amru siap bawa manusia seramai 8 orang anggota tentera laut lengkap beruniform. Hisssh. Hilang segala bayangan romantis. Padan la sangat, seorang degil seorang kaku.

Tak larat nak layan kedegilan Yasmin. Cik Pah selak belakang terus. Hampir menutup buku, nasib baik tak tutup. Ada kisah menarik disebalik kehambaran dan ketawaran kisah Amru-Yasmin. Selitan kisah abang tentera yang perkasa di medan juang pertahankan negara tapi pemalu dengan perempuan dah berjaya menarik perhatian. Suka watak Leftenan Izhar. Sahabat Amru yang menjadi penasihat buat Amru dan Yasmin. Dgn adik perempuan Amru si Aina yang tengahnya ada 'gedik' bukan main pemalu, sekali diusik, haaa terus dewasa. Haha. Nak tebar jala cinta ye. Puan penulis ooo puan penulis, boleh sambung kisah Izhar-Aina? Wink wink.

Dalam kemelut rumah tangga Amru-Yasmin, penulis merungkai rahsia keluarga Yasmin dan abangnya Iman. Mereka masih ada keluarga sebenar di utara. Kisah keluarga angkat melarikan anak angkat daripada waris diselitkan dalam novel ini menambah perisa kepada kisah keluarga dalam masyarakat.

Kredit : Kamaliah

No comments:

Post a Comment